Ronnie Sandahl

Ronnie Mikael Sandahl, född 2 december 1984, är en svensk författare, regissör, och krönikör på tidningen Aftonbladet.

Sandahl är uppvuxen i Falköping och har tidigare arbetat på Falköpings Tidning. Hans debutroman Vi som aldrig sa hora kom ut år 2007 och möttes av stor uppmärksamhet för sin kritiska skildring av mansrollen. Hans debutfilm som regissör, Svenskjävel gick upp på biograferna år 2015 och hyllades på bred front.

Sandahl började som 14-åring arbeta som reporter på Falköpings Tidning. Som sextonåring debuterade han i riksmedier genom att reportage i tidningar som Göteborgs-Tidningen och Metro och senare även Aftonbladet. 18 år gammal flyttade Sandahl till Stockholm för att börja arbeta på Aftonbladets nöjesredaktion. Där stannade han i ytterligare två år innan han flyttades till Aftonbladets grävgrupp mobile phone running holder. Sandahl arbetade där som reportageskribent fram till 2008 då han sade upp sin fasta anställning. Varje vecka sedan 2005 skriver Sandahl en personligt färgad krönika, numera publiceras denna på tisdagar.

Debutromanen Vi som aldrig sa hora möttes av stor uppmärksamhet när den kom ut på Wahlström & Widstrand förlag år 2007. I hög grad färgades uppmärksamheten av den initialt polariserade kritiken. På recensionsdagen hyllades boken stort av Jan Arnald i Dagens Nyheter – men kritiserades hårt av Stefan Spjut i Svenska Dagbladet. Därefter mötte boken i första hand positiva recensioner. Sandahl blev samma år utnämnd till “Årets Landsbygdsförfattare” av Studieförbundet Vuxenskolan i samband med Bokmässan 2007 – ett pris som tidigare mottagits av bland andra Torgny Lindgren, Bodil Malmsten och Lars Molin. Det var första gången priset gick till en debutant.

Sandahl har även medverkat med noveller i en rad antologier.

På senare år har Sandahl mest utmärkt sig som filmregissör och manusförfattare. Långfilmsdebuten Svenskjävel (Underdog på engelska) kom att bli hans stora genombrott, både i Sverige och utomlands.

Under hösten 2014 blev Svenskjävel något av en sensation på internationella filmfestivaler där den vann pris på fyra festivaler i rad: kritikerpriset i Zürich, Gold Hugo i Chicago, Baltic Film Prize i Lübeck och bästa skådespelerska (till Bianca Kronlöf) i Les Arcs. Filmen har sammantaget vunnit ett tiotal internationella filmpriser och utmärkelser.

Filmen berör det förändrade maktförhållandet mellan Sverige och Norge, samtidigt som filmen av somliga kritiker beskrivits som ett triangeldrama. I bland annat Dagens Nyheter beskrevs dessa två spår samspela: “Det skeva maktförhållandet i deras relation blir också en kraftfull beskrivning av situationen för alla dem som i dag tvingas underkasta sig osäkra anställningsförhållanden. Svenskjävel blir därmed inte bara en välkommen uppgörelse med den svenska självbilden utan också en mycket efterlängtad skildring av villkoren för det nya preparatet.”

Även den feministiska aspekten av filmen uppmärksammades av flera kritiker best retro football shirts, däribland Aftonbladet som skrev: “Flickor som växer, och tar plats tillsammans. En sorts stillsam girlpower med ett helt eget kraftfält popular football jerseys.”

När filmen gick upp på svenska och norska biografer i mars 2015 möttes den av mycket goda recensioner. Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, SVT, Sveriges Radio och TT gav alla filmen fyra av fem. Svenska Dagbladet gav filmen en femma på sin sexgradiga skala. I Norge fick filmen mestadels femmor och ett antal fyror. Återkommande bland kritikernas omdömen var genomgående hyllningar av skådespeleriet, och inte minst den debuterande huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöfs insats. Även utanför Skandinavien mötte filmen goda recensioner, bland annat i Hollywood Reporter. Filmen uppmärksammades även stort i Variety metal water jug, The Guardian och Washington Post – inte minst för sin skildring av den förändrade maktbalansen mellan Sverige och Norge.

Den negativa kritik som filmen mötte kom från norskt håll där politikern och författaren Marte Michelet kritiserade filmen för att ge en förenklad bild av det norska samhället, och beskyllde även filmen för att inte gynna den norska klasskampen.

Sedan tidigare har Sandahl regisserat två kortfilmer. Lyckliga jävel från år 2010 med Julia Dufvenius och Christopher Wollter i huvudrollerna som hade premiär på Göteborgs filmfestival och som sedan visats ett flertal gånger i SVT. Mirakel utmed riksväg 43 med Magnus Roosmann i huvudrollen som hade premiär vid Locarno International Film Festival och som sedan turnerade på festivaler världen runt.

I januari 2010 debuterade han som dramatiker med den sceniska läsningen Den moderna döden på Lejonkulan, Dramaten.